Selamlaşma ve önemi

Selamlaşma ve önemi

22.12.2019 544

 

 

SELAMLAŞMA

 

Amaç:  Bu Kavramda  amaç selamlaşmanın önemini öğrenciler kavratmak ve selamlaşmayı yaymak. Öğrencilerimizin arkadaşlarına büyüklerine nezaketli bir şekilde selam verme alışkanlığı kazandırmak olacaktır.

 

 

Selamlaşmada Adab:

Selamlaşmada: küçük olanın büyüğe, az olan grubun çok olanlara. yürüyenin oturana, binit üzerinde bulunanın yaya olana selam verme adabına riayet etmek,

Verilen selama cevap vermek nezakettir.

Selama hemen cevap vermek. Mümkün olduğunca cevabımızı verene duyurmak,

Selam verirken ve alırken sesimizi çok yükseltmemek ve kısmamak.

Selam verirken ve alırken sesimizi hürmet ifade edecek şekilde ayarlamak.

Selamı duymazlıktan gelmemek (saygısızlık ifade eder).

 

 

          Selamlaşma ve El Sıkma Konularında Uyulması Gereken Genel Görgü Kuralları

·        Selam; yaş, cinsiyet ve makam durumuna göre saygı ve incelik ifade eden bir davranıştır.

 

·        Küçüğün büyüğü, aynı yaşta olanların birbirlerini selamlamaları sevgi ve saygının bir ifadesi olarak değerlendirilir.

          

·        Selamlaşma sırasında, abartılmış  konuşma ve davranışlardan kaçınmak gerekir.

 

·        Devlet büyüklerine (cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, vali gibi) karşı bir saygı ifadesi olarak yolda geçerken veya  karşılaşılan herhangi bir yerde baş eğilerek selam verilir. Aynı şekilde törenlerde de bayrağımız, büyük bir gururla  ayakta selamlanır.

 

·        Selamlaşma; baş eğilerek, el kaldırılarak, şapka çıkartılarak olduğu gibi sözle de olur. Birisiyle sabah karşılaşıldığında , günaydın, akşam karşılaşıldığında iyi akşamlar, seyahat sırasında karşılaşıldığında iyi yolculuklar demek suretiyle selamlaşılabilinir.

 

·        El sıkışmada, üst makamda bulunanların veya yaşlıların önce el uzatmaları, bunu gören alt makamlarda olan bayan veya bayların ellerini uzatarak  tokalaşmaları genel görgü kurallarındandır.

 

·        Selamlanan kişinin yanında bulunanlar, selam vereni tanımasalar bile, selamlanan kişi ile birlikte selam almaları nezaket kuralıdır. Ancak, içten gelen nezaket makbuldür. Bu nedenle selamlaşmaların nazik hareketlerle yapılması değer taşır.

 

·        Tanıdık iki kişinin, sokakta karşılaşmaları halinde birbirlerini  selamlamaları, yolu işgal etmeden bir kenara çekilerek konuşmaları veya yolda yürüyerek konuşmalarını sürdürmeleri yerinde olur.

 

·        Erkeğin bayanı; gencin yaşlıyı; kıdemsizin kıdemliyi; gelenin orada bulunanları; ayrılanın ayrıldığı yerde kalanları selamlaması gerekir